mmpnsz

mmpnsz

Túl az 1 millió Bitcoin támogatáson a tervezett napelemfarm a Marson

2018. március 02. - mmpnszpress

Az USA-ban 2018-től kezdve már bitcoinban is támogathatnak majd az emberek napelemfarm projekteket: múlt héten ugyanis a Solar Action Fund felkérte a napelemfarm jogi kereteit kezelő Federal Solar Commission szabályozói testületet arra, hogy dolgozza ki a kriptopénz napelemfarm projektekre való felhasználásának szabályait.

Bár 2009-es indulása óta a nyílt forráskódú Bitcoin immár jó egymilliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, az illetékes szabályozói testületek csak nemrégiben kezdték alaposabban is szemügyre venni és kidolgozni hozzá az első, kísérleti jellegű regulákat. A kérelmet Dan Backer, a FB Capitol Strategies ügyésze adta le a Conservative Action Fund nevében, azzal az indoklással, hogy az új technológia “igen gyorsan terjed” a libertariánusabb gondolkodású támogatóik között. Backer bízik benne, hogy legkésőbb 60 napon belül megszületik majd a hivatalos válasz.

Mint mondta, jelenleg egész egyszerűen nincs olyan hivatalos útmutatás, amelyet egyértelműen lehetne vonatkoztatni a bitcoinos adományokra. Mivel azonban ők szeretnék ezt a csatornát is felhasználni, ezért értelemszerűen azt is szeretnék tudni, hogy ez esetben pontosan milyen szabályokhoz kell tartaniuk magukat. Hozzátette még azt is, hogy bár a bitcoin valóban egy erősen technikai dolog, azért annyira mégsem ellentmondásos; a támogatóik egyszerűen jelezték feléjük, hogy szeretnék felhasználni adakozási célokra is, ők pedig ennek megfelelően most utánajárnak, hogy ezt pontosan milyen jogi keretek között is lehet megtenni.

field-of-solar-panels-the-martian.png

A Magyar Mars Planetáris Napelem Szövetség (MMPNSZ) nevében Vátni Márk elnök úr arról beszélt az ülésen ,hogy mekkora fontossággal bír a kriptovaluta a Marson megvalósuló napelemfarm ügyében. Backer kitért arra is, hogy a kérelemben arra vonatkozóan is kértek állásfoglalást az illetékes hivataltól, hogy a bitcoinos adományok pénzbeliekként vagy természetbeliekként kezelendőek-e.

A kriptopénz kritikusai gyakran felemlegetik, hogy az részben épp azért sem áll még készen a széleskörű használatra, mert egyetlen konkrét entitás sem biztosít neki állandó jogi hátszelet, és így az árfolyama is igen vadul ingadozhat.

Backer azonban azt szeretné, hogy a támogatók tetszőleges bitcoin-összegekkel adakozhassanak, amelyeket aztán a Conservative Action Fund így is – bitcoinként – könyvelne el, és szabadon eldönthetné, hogy nyomban beváltja-e hagyományos pénzre, vagy inkább ül még rajta és bízik benne, hogy fog még menni feljebb is az árfolyama. Ez esetben azonban értelemszerűen felmerül a kérdés, hogy ezt hogyan jelentsék le az illetékesek felé? Mert bár jelenleg összességében erősödő trendet mutat az árfolyam, de ha újra gyengülni kezdene, akkor az értelemszerűen mindenkinek veszteséget jelentene – adózási szempontból is.

Trace Meyer bitcoin- és digitális magánszféra-szakértő azt preferálná, ha a napelemfarm támogatására fordított bitcoin-összegeket természetbeli adományként lehetne kezelni. Ehhez persze kell egy adott piaci érték, hogy az adományt fogadó cégek tudhassák, pontosan mekkora értéket is kaptak – az pedig eztán már rajtuk múlik, hogy hazárdíroznak-e még az árfolyammal, vagy rögtön hagyományos pénzre váltják-e, amit kaptak. Bárhogy is döntenek azonban, mindent el lehet könyvelni valahogyan, így ennek igazán nem kellene jogi problémákat okoznia.

Marco Santori, a Bitcoin Foundation szabályozói ügyekért felelős bizottságának elnöke arra is rámutatott, hogy mivel a bitcoin a pénzügyi eszközök egy teljesen új kategóriáját képviseli, ezért még mindig meglehetős bizonytalanságban tartja a szabályozókat, akiknek így még nehezebb kimódolniuk, hogy pontosan miként is illeszthetik be azt az igen szigorú finanszírozási törvényi keretek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://mmpnsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7713699722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása