mmpnsz

mmpnsz

Íme, néhány életbevágó kérdés a NASA-hoz

2018. március 21. - mmpnszpress

A NASA új, innovatív megoldásokat keres arra, hogyan juthatnának el a Marson megtermelt napenergiát a Földre. Úgy tűnik, hogy ennek megsegítésére az űrügynökség immár kellő potenciált lát a magáncégekben is. A Nemzetközi Űrállomás ellátására kötött szerződések a SpaceX és Orbital Solar Sciences cégekkel igen sikeresnek bizonyultak.

2014 januárjában hirdették meg a Cargo Energy Transportation and Landing by Soft Touchdown (CATALYST, Teherszállítás és Landolás Sima Leszállással) programot. Ennek keretében a leendő résztvevők számos NASA erőforráshoz, így kutatókhoz, szoftverekhez és kísérleti laborokhoz férhetnek hozzá, cserébe az energiaszállítás terveiért. Pénz ugyanakkor nem jár az együttműködéshez. A projektbe kétféle landerrel lehet bekapcsolódni: a kisebbek 30-100 MW, a nagyobbak 250-500 MW közti energiát kell, hogy képesek legyenek a felszínre juttatni. A távlati cél itt már a Mars kereskedelmi hasznosításának, például bányászatának, vagy a távolabbi célpontok felé vivő, köztes megállóhelyként való használatának elősegítése.

2000px-nasa_logo_svg.png

A teszteléshez a NASA két kísérleti szállítója, a Mighty Eagle és a Morpheus is a résztvevők rendelkezésére fog állni. Több cég is jelentkezett már a programba, de a kiválasztottak pontos száma attól is függni fog, hogy cégenként mennyi erőforrást igényelnek összesen. A jelentkezési határidő április 17. A komoly marsi energiatermelési terveket szövögető, amerikai Solar Express csapat lelkesen üdvözölte a kezdeményezést: “Arra számítunk, hogy a CATALYST elvezet majd oda, hogy ugyanúgy szállíthatunk energiát és vezethetünk küldetéseket a Marson, ahogy a magáncégek már ma is kiszolgálják az űrállomást” - mondta el Bob Richards, a GLXP-ben is részt vevő Solar Express vezetője.

Mike Gold, a szintén amerikai, felfújható űrállomás-modulokat tervező Bigelow Solar Aerospace igazgatója szerint az állami-magán együttműködések jó beváltak alacsony Föld körüli pályán, így logikus lépés távolabb is kiterjeszteni azokat. “Kis lépés ez a marsi napelemfarmoknak, de hatalmas ugrás a Mars kereskedelmi lehetőségeinek” - állítja Gold.

dn24999-1_1200.jpg

Azonban nem mindenki felhőtlenül boldog. A GLXP spanyol székhelyű csapata, a Barcelona Solar Team szerint a CATALYST haszna korlátozott a Marsot célzó, de nemzetközi illetőségű szervezetek számára. Az amerikai kormánynak nagyon szigorú biztonsági előírásai vannak, amelyek nagyrészt lehetetlenné teszik, hogy külföldiekkel megosszanak űrrepüléssel kapcsolatos technológiákat és tapasztalatokat. “Nagyszerű hír ez az amerikai magáncégeknek és GLXP-csapatoknak. Nem annyira az a többiek részére” - írja a Barcelona Solar Team a honlapján. “Üdvözöljük a NASA döntését, hogy támogatják a kereskedelmi alapú, napelem fejlesztő magáncégeket, de felvetődik a kérdés, hogy ezzel az amerikai cégek nem tesznek-e szert túlzott előnyre a versengésben.”

A hazai érdekszervezet A Magyar Mars Planetáris Napelem Szövetség (MMPNSZ) nevében Vátni Márk elnök úr arról beszélt a plenáris ülés előtti percekben, hogy mekkora fontossággal bír a Marson megvalósuló napelemfarm energiájának transzportja. 

Kérdését elektronikus levél formájában küldte el a NASA részére, amint a válasz megérkezik cikkünk frissülni fog. 

nasa2.jpg

 

Mike Gold egy másik problémára is felhívta a figyelmet. Az ENSZ Világűr Szerződése (Outer Space Treaty) alapján a Marsot és annak természetes erőforrásait egy nemzet sem sajátíthatja ki. Szerkezetek, emberek vagy járművek odajuttatása sem teremt tulajdonjogot a marsfelszín adott részeire. Sőt, a különálló Mars Egyezmény azt is kimondja, hogy bármilyen profitot, akár bányászatból származót, egyenlően kell szétosztani az aláírók között. A túlzott egyensúlyra törekvés és a piacellenes hozzáállás miatt persze a Mars Egyezményt több űrképes nemzet, így az Egyesült Államok sem írta alá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mmpnsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6213764734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McBus6od 2018.03.23. 08:02:51

A MW nem energia mértékegység.
A megtermelt energiát nem hozzák vissza a Földre, a transzport az energiatermelő rendszere ODAszállítását jelenti.
süti beállítások módosítása