mmpnsz

mmpnsz

Holnaptól vesz fel a NASA előjegyzést a Nap felszínén megvalósuló napelemfarmokhoz

2018. április 01. - mmpnszpress

A nyáron űrszondákat indít a NASA a Naphoz. A tervek szerint a Solar April Fool tizenhétszer közelebb lesz a Naphoz, mint korábban bármilyen másik eszköz, és mintegy 1400 Celsius fokos hőnek lesz kitéve. Ilyen forróságba ember alkotta tárgyat még soha küldtek. Szakértők szerint a program az űrkutatás egyik legnagyobb előrelépése lesz.

- Ez lesz a legforróbb és leggyorsabb küldetés. Szeretem a legmenőbb forró küldetésnek is nevezni, hiszen rendkívül meleg lesz. Olyan információkhoz jutunk majd, melyek segítségével elemezni tudjuk, hogy reagál a Föld a napsütésre. Olyan jelentős lépés ez, mellyel könnyebben tudjuk megjósolni az időjárást az űrben – mondta a misszió vezetője, a noachisi NASA intézet vezetője Nicola Fox.

20131009-napelemek-a-juno-amerikai-urszonda.jpg

A misszó célja napelemfarmokat telepíteni a Naphoz közel eső területeken és az energiát valamilyen formában visszajuttatni a Földre vagy a Marsra. Ezekről a tervekről itt írtunk korábban. Az első napelemeket 1880-ban fejlesztették ki, legkorábbi jelentős felhasználásuk az űrkorszak hajnalához köthető. A Solar April Fool szonda három, egyenként kilenc méteres napelemtáblával rendelkezik, ezeken összesen 18698 napelem kapott helyet, amik a Földön 12-14 kilowatt teljesítményt adnának le.

A NASA lehetőséget biztosít magánbefektetők számára is, hogy ők is részesei legyenek a nagy napelem biznisznek, ezért bárki részt vehet a szolárfarmok kialakításában. A megtermelt energiát a NASA a következő 10-30 évben megpróbálja hazajuttatni a jeletkező háztartásába, elektromos áram formájában. A Nap körüli 1 millió négyzetméteren a magánbefektetők napelemfarmjára bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és érdeklődik az új energiák iránt. A NASA weboldalán van lehetőség jelenkezni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mmpnsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7113798704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása